设计内容: 

建筑设计;室内设计

获得奖项:

German Design Award 2018 Special Mention(2018德国国家设计奖)
ICONIC AWARDS 2017 WINNER (2017德国标志性设计奖)

 

Design content: 

Architectural design; interior design

Recieved Awards:

German Design Award 2018 Special Mention (2018 German National Design Award)
ICONIC AWARDS 2017 WINNER (2017 German Iconic Design Award)

 

Diamond Center Restaurant Series

钻石中心餐厅

本项目是一个超低造价要求的员工餐厅,餐厅位于地下二层,其中的一部分空间通过采光玻璃天棚和玻璃幕墙得到自然的采光与通风。我们的任务是尽可能的利用现有的各种条件去降低造价,并达到最优的效果。
具体的策略是从现有的柱子入手,以“伞”的剖面为元素,采用白色的亚克力片包围柱子,形成“伞”的形态。并且对于每个柱子,我们把它装饰成了略微不同的各种“伞”的形状。这些“伞”的形状从采光玻璃天棚区域一直延伸到内部,意图为内部的黑暗空间带来室外阳光的氛围。地面选用了最容易清洁并廉价的玻化砖,用了模数化的黑白图案棋盘式的拼花,在完全没有浪费任何材料的同时,给空间带来了强烈的动感以及现代艺术、时尚的气息。在采光天棚上,我们加入了一些多彩的小吊灯,宛如雨滴。整个空间就像是一幕在雨中翩翩起舞的场景,在“伞”下以及雨中就餐的的空间氛围显得非常的有趣。
采光玻璃上设计有流动的水幕,夏天反射日光,并利用水的温度给室内降温,冬天关闭水幕,引入阳光,形成温室效应,保证了室内温度。靠近采光玻璃天棚以及侧窗的地方,我们加入了仿真绿植墙。阳光、绿植、水、等自然的元素,为整个地下员工餐厅带来了无限的生机与活力。

 

As required by the owner, the project is a low cost renovation project. It is a canteen at B2 floor, with part of the ceiling in glass and curtain wall in glass for natural lighting and ventilation. Our task is to maximally utilize the existing conditions to achieve the optical effects.
White acrylic plates with the same shape are applied to decorate the columns to be umbrella shapes. Each column is designed into slightly different umbrella shapes. The “umbrellas” extend from the ceiling in glass to the interior to introduce the outdoor sunshine into the interior dark space. Parquet floor tile in white and black is utilized by modular design to avoid any waste. Besides, the parquet floor tiles are cost effective and easy to maintenance. The space is irritated with intensive motions. Modern and fashionable arts atmosphere are created as well. The ceiling is additionally decorated by little droplights while reserving the original ceiling lights. The general space is like dancing in the rain. To dine under the “umbrellas” and in the rain, the images arising from the atmosphere are quite interesting.
Part of the roof is in the hollow low-e glass with water curtains. In summer, the glass will reflect the sunshine and reduce the temperature through water inside. In winter, the water curtains could be closed and sunshine could be introduced into the room to form greenhouse effects to maintain the interior temperature. The interior walls close to the glass curtain and side windows are decorated by green plants.  The floor close to plant walls and windows is designed to use wood-like tiles with longer durability for easier maintenance. The natural elements including sunshine, green plants and water make the B2 canteen energetic and dynamic.

扫描二维码分享到微信