设计内容: 

建筑设计;室内设计

获得奖项:

German Design Award 2018 Special Mention(2018德国国家设计奖)
ICONIC AWARDS 2017 WINNER (2017德国标志性设计奖)
2017   红棉奖  年度室内设计至尊奖

Design content: 

Architectural design; interior design

Recieved Awards:

German Design Award 2018 Special Mention (2018 German National Design Award)
ICONIC AWARDS 2017 WINNER (2017 German Iconic Design Award)
2017 Cotton Tree Awards Interior Design Supreme Award

Diamond Center Lobby Series

钻石中心大堂

中国最著名的黄山上有一颗标志性的松树,其一侧枝桠伸出,如人伸出一只臂膀欢迎远道而来的客人,这颗松树叫做“迎客松”。本项目是一个5A级办公楼的大堂,中心有4个柱子以及连接的梁,我们把这些柱子及梁想象成为迎客松,并寓意这是一个盛装迎接所有办公人员的大堂空间。
“松树”表面材料采用了镜面不锈钢,以雕塑品的形态,为整个大堂植入了现代艺术的氛围。地面采用了来源于意大利的超大尺寸、且具有传统中国山水画纹理的玻化砖。整个空间用西方的现代雕塑与材料艺术呈现出独特的中国文化艺术感。前台区的背景墙采用了整面的钛合金穿孔板,一直延伸到天花,与之成为一体。天花采用水滴形的发光膜作为照明,寓意穿透枝叶的阳光。四个角落的休息座椅也设计成了树状的雕塑,既满足了休息的功能,也起到了限定空间的作用。
天花及墙面采用穿孔的金属材料,能够起到吸音的作用,避免大堂产生回声。同时,玻化砖地面还可以免去了传统大理石地面的日常维护保养费用。由于大堂空间较高,地面以下还设计了热辐射的采暖系统,在保证冬天大堂里人体有着舒适的温度的同时,使能源支出最小化。

 

Mount Huangshan is the most famous mountain in China. It stretches hundreds of miles, with lots of pines upon the hills. The shapes of the pines look like persons who are welcoming the guests from afar.  One of the pines is widely known and named as “welcome-pine”. As the lobby of a 5A grade office building, this project design is inspired by the welcome-pine. Four pillars and connected beams are decorated to the shape of the welcome-pine and symbolize the space welcome all the visiting guests and working staff. 
Mirror stainless steel is adopted to decorate the “welcome-pine”.  The sculptures images of the pines create modern art atmosphere into the lobby as well. The floor is designed in vitrified tiles imported from Italy with Traditional Chinese Ink Painting Impressions. The whole space combines modern western sculptures and materials art to reflect traditional Chinese culture. Titanium alloy perforation panels are adopted for the decoration of the reception background and it extends from the reception to the ceiling to harmonize with the space. Water-drop shaped illuminating membranes are designed on the ceiling for decoration and lighting. It looks like the sunshine to penetrate into the welcome-pine. The chairs in the rest area of four corners are designed to the tree-shaped sculptures for rest function.
   The perforated metallic panels are adopted for sound absorption and avoiding the echo in the lobby. The floor in vitrified tiles instead of marble is to reduce the costly daily maintenance for marble. Under the floor, a radiant heating system was designed to guarantee the comfortable temperature and lower the heating cost in the lobby in the winter.

扫描二维码分享到微信