设计内容: 

建筑改造;室内设计

获得奖项: 

2017年度第25届亚太区室内设计大奖赛酒店空间Winner
2017年度第20届中国室内设计大奖赛酒店空间银奖
2018年中国建筑设计奖
2018年度意大利A DESIGN  金奖

 

Design content: 

Building renovation; interior design

Recieved Award: 

2017 25th Asia Pacific Interior Design Awards Hotel Space Winner
2017 Silver Award in the 20th China Interior Design Grand Prix Hotel Space
2018 China Architecture Design Award
2018 Italian A DESIGN Gold Award

Pucheng Health Hotel Serie

蒲绒健康酒店


这个项目的前身是一家我们10年前设计过的由一个小商场改造而成的快捷酒店。这次业主又找到我们,想把它改造成一个高端的体检中心以及一个以健康为主题的精品酒店。


由于建筑的进深很大,原有的酒店有很多黑房间。我们说服业主,自上而下去掉了3层的楼板,形成一个采光中庭。由此可以引来象征健康的阳光、新鲜的空气以及鲜活的绿植。


中庭的地毯采用了定制的草坪图案。这个定制的草坪图案经过数十次的打样才最终确定,在灯光的点缀下,显得极为真实以及生机勃勃。一个侧壁挂满绿植的螺旋形楼梯从草坪地毯开始,向上延伸贯通3层中庭,寓意着生命、健康、生长。


温暖舒适的光线是整个项目的核心设计要素。走廊的地面采用定制的蒲公英图案的地毯,墙面材料全部采用硅藻泥,在暖色灯带的衬托下,整个走廊都弥漫着温暖柔和的光线。硅藻泥材料所独有的分子结构也起到了营造健康生态环境的作用。


客房分为欧式和中式两种风格,透过纱帘,每个房间都弥漫着温暖舒适的光线。欧式客房配备按摩浴缸,能沐浴在充足的阳光下。而中式客房则在窗边设置了舒适的双人足浴池,并在卫生间内配备有音乐桑拿房,能给客人提供全身心的健康服务及感受。


健身房、瑜伽室、SPA、餐厅等房间设计在了顶层,目的是让客人在运动的同时也能欣赏北京香山的美景;天气好的时候,穿过纯净舒适的餐厅,可以在屋顶的露台休憩,或者一览四周的风景。


酒店设置有防雾霾空调系统,每个房间都有直饮水。大堂有自助式体检仪,有专业人员提供诊疗结果,并定制出适合的营养套餐和运动健身计划,楼下的高端体检中心也能随时提供进一步的精确的诊疗。


The predecessor of this project was an express hotel that was designed by a small mall that we designed 10 years ago. This time the owner found us again and wanted to transform it into a high-end medical examination center and a health-themed boutique hotel.
Due to the depth of the building, the original hotel has many black rooms. We persuaded the owners to drop the three-story slab from the top to form a lighting atrium. This can lead to healthy sunshine, fresh air and fresh green plants.
The atrium's rug features a custom lawn pattern. This custom-made lawn pattern has been finalized after dozens of proofs, and it is extremely realistic and vibrant with the lighting. A spiral staircase with green walls on the side of the lawn starts from the lawn carpet and extends up through the three-story atrium, meaning life, health and growth.
The warm and comfortable "light" is the core design element of the entire project. The floor of the corridor is made of custom dandelion-patterned carpets. The wall materials are all made of diatom mud. Under the warm light strips, the corridor is filled with warm and soft light. The unique molecular structure of diatom mud material also plays a role in creating a healthy ecological environment.
The rooms are divided into European and Chinese styles. Through the curtains, each room is filled with warm and comfortable light. The European-style rooms feature a jacuzzi and are bathed in plenty of sunlight. The Chinese-style rooms have a comfortable double foot bath by the window and a music sauna in the bathroom, which provides guests with a wholehearted health service and feeling.
The gym, yoga room, spa, restaurant and other rooms are designed on the top floor, so that guests can enjoy the beauty of Beijing Xiangshan while exercising. When the weather is good, pass through the pure and comfortable restaurant and relax on the roof terrace. Or look around the scenery.
The hotel is equipped with an anti-fog air conditioning system and each room has direct drinking water. The lobby has a self-service physical examination instrument, professional doctors provide medical results, and customize the appropriate nutrition package and exercise program. The high-end medical center downstairs can provide further accurate treatment at any time.