_DSF3607.jpg

 

A_DSF3278.jpg

 

B_DSF3327.jpg

 

G_DSF3595-9.jpg

 

H_DSF3403-4.jpg

 

L_DSF3661.jpg

 

M_DSF3494.jpg

 

N_DSF3196.jpg

 

P_DSF3364.jpg

 

主案设计师:李怡明

设计团队:李怡明、时超非、张爽、王海申、穆煜

WELL系统顾问:George Lin

地址:中国 北京市 海淀区

面积:3,240平方米

时间:2019年

主要材料:电控调光玻璃、塑胶地板、地毯、铝格栅、人造石

主要品牌:海沃氏Haworth,美利肯Milliken,杜肯索斯Durkeesox

项目策划:楽楽传媒 LELE BRAND STUDIO

摄影:史云峰

Tags:医药,WELL标准、健康理念、平等开放、开台式阶梯座、光感应窗帘、调光玻璃、自然纯净、Milliken、Haworth

 

Project Name: Brii Biosciences Global R&D Center

Principal Architects: LI Yiming

Design Team: LI Yiming, SHI Chaofei, ZHANG Shuang, WANG Haishen, MU Yu

Design Firm: QUCESS Design  www.qucess.com

WELL system counselor: George Lin

Project Location: Haidian District, Beijing

Design Time: Sep. 2018

Completion Time: Jun. 2019

Major material: electric control dimming glass, plastic floor, carpet, aluminum grating, artificial stone

Main brands: Haworth, Milliken, Durkeesox

Building Area: 3240 square meters

Photography: SHI Yunfeng
Project Promotion: LELE BRAND STUDIO

Brii Biosciences Global R&D Center

腾盛博药全球研发中心

    

致力于满足中国医患及大众健康需求的生物新锐公司腾胜博药落户北京,提出“始于创意,不止致美”的清石设计公司为其打造最健康的总部办公区。

 

腾盛博药联合创始人、总裁兼首席执行官洪志博士1987年获得美国纽约州立大学生物学博士学位,曾在先灵葆雅(现默沙东)、Valeant、Ardea(现阿斯利康)、GSK等药企任职,成为全国传染病领域领军人物之一,参与或直接领导多个新药开发的研发和全球注册,启动三十多个新药的临床实验。近年来,洪志博士推动了与多种传染病相关的公共卫生研究合作项目。

 

一般医药公司给人的印象都是中规中矩,此次清石设计一改以往风格,加入众多中式元素与智能系统,给人感觉仿佛身临未来科技公司,但又不失清新自然。

 

其间设计凝聚了很多心思巧妙的设计手法,基于雇主提出一个以健康智能为主题的诉求,本次设计围绕水、健康、智能化进行展示。

 

我们将健康这个诉求融入于整个项目的每一处细节中,从墙面的涂料的选择;到采光中心的光伏玻璃的运用;以及“青山绿水”的健身空间,等等,每一处空间的划分和功能,都细致入微的关照了使用者的心理和身体感受。

 

中国人讲究与自然对话、呼吸自然的空气,本区设计主题:让你拥有绿色健康生活

 

看到互动展示区的设计给人第一视觉堪称惊艳,在喧嚣的都市人们越来越渴望回归自然寻求一种安静和健康,水滴形态的造型生动,活泼,简洁,时尚,亲近自然,让产品不再与环境孤立,更好地融合于人们日常的生活之中,增强了人与产品之间的情感互动与交流。

 

水滴的形态语意,体现了节约,保护水资源的绿色健康设计理念。

 

互动展示区的设计灵感来源于大自然水滴落下的那一瞬间形成的美妙形态,上部采用水滴仿生形态造型,整体简洁大方,整体空间以“水”为主题,寓意:上善若水、厚德载物。

 

简洁明快,干净通透的设计元素,以现代科技的手法将公司的研发成果展示与众。

 

多功能阶梯区,本厅主题: 有容阁,正所谓海纳百川、有容乃大

 

顶棚栅格设计,银色框架裸露在外,使得空间整体呈现出明亮硬朗的一面,暖木色地板又衬托出温馨和谐的环境氛围。

 

整个大楼为大家提供了优良的空气质量,采用新风系统、索斯风道空调可以直接净化整个空间的PM2.5,智能空间照出大家的美。

 

设计师在灯饰的选择控制上,也是精挑细选的,我们采用区域控制照明,每人一台灯,也可能你找不到开关,但是我要告诉你这是智能控制光暗,结合光电玻璃、光伏发电,环保健康,让大家舒心工作;在灯具的装饰下,整个空间都显得清新自然。

 

天花上大大小小的球形吊灯,寓意“雨滴”,润物细无声这里是一个安静、惬意,相对私密的休息空间,保证不会受到别人的打扰。悄悄告诉你:此地大家所有包公桌椅均可升降。

 

从人的健康出发,此次设计考虑到了所有展厅空气质量、水质量以及诸如光、噪音和健康等背景因素。Eg:光触媒的应用,这是一种环保材料,也是目前社会唯一一个除了自然光以外,不需要额外消耗能源,就能持续除甲醛净化空气的一种产品。

 

 

健身区设计为未来、科幻的形态,也融合了高新科技,太阳能光伏玻璃顶既能阻挡强烈的

 

日照,又能提供室内的照明。太阳能光伏玻璃感应玻璃移动门,加入仿草坪地毯让人仿佛身临自然之中。

 

在空间布置上主要是以木质地板为主,配以绿色的草坪来体现生态养生的理念。

 

玻璃隔断的使用既起到了分区作用也能保证空间的通透,清石设计的作品频频登上国际设计赛事的领奖台,对于设计我们的理解是:有态度的设计,有设计的思想;相信我们此次的设计一定能够打动挑剔的你。

 

 

Yiming Li: A ultimate practice of healthy Spaces

--- Brii Biosciences' global R&D center

 

What is a fine architectural space? “A fine architectural space must be evaluated from two different aspects: visual perception and user experience. Expending more effort to create a good visual perception is the pursuit of most designers. As a result, good user experiences are often ignored.” Considered by LI Yiming, the chief designer of this project.

 

Health ( of three progressive levels including environmental health, physical wellness, and mental well-being) is one of the most important indexes to evaluate whether space has a good using experience.

 

Brii Biosciences' global R&D center project is located in Beijing. The brief called for a new visual identity for the company’s workspaces, drawn from both their own background in medical and health care, as well as the corporate social responsibility. To this end, the chief designer of this project, LI Yiming takes “Shang Shan Ruo Shui.” (From Lao Zi, Tao Te Ching, which means the highest level of good deeds are like water which favors all without caring about vanity.) as the core design concept to convey the core mission of Brii Biosciences: “We are committed to serving the needs of patients and improving the level of public health care in China.” Based on this design concept the new office is built into an equal, healthy, open and innovative workspace.

 

 

Environmental Health

 

The first level of health is environmental health. There are three essential elements at the first level: the natural light that symbolizes life, the fresh and moist air, and the pure and clear water. The auditorium area, named ‘Hai Na Bai Chuan’ (All rivers run into the sea), is an interior grey zone which doubles as an ‘all-hands space’ for both work and leisure.

 

The US WELL standard was adopted in the whole design process of this project and the characteristics of the Chinese market has been fully considered. In order to create an office space filled with warm and comfortable natural light, the overall lighting system combines various illuminating systems such as light-sensitive curtains, electrified dimming glass, general lighting, and individual workstation lighting. Natural light flows into each workspace through the grille ceiling which maximize the use of natural light to create a comfortable and bright work space.

 

The theme color of the enterprise and the materials with various textures ensure the overall soft and the pure tone of the space as well as enrich the visual level. Electrified glass, fiber fabric and diffuse reflection light source are widely used to provide kind of bright, transparent and soft architectural feeling.

 

Air conditioning system is based on a fiber fabric air distribution system. This system integrates various air treatment equipment and facilities such as fresh air filtration, electrostatic dust removal, and haze prevention, photocatalyst sterilization, formaldehyde removal VOC, constant temperature and humidity terminal, etc. The printing room is equipped with independent exhaust equipment. The healthiest indoor air environment is owed to the comprehensive ventilation and air-conditioning system of this project.

 

The whole space has no boundary, no focus and is infinitely extended which provides the users with a peaceful and relaxing architectural experience. Space is always in a positive pressure environment (similar to an airplane cabin), completely isolated from the outdoor unhealthy atmosphere. The straight water dispensers, anti-bacterial copper pipes, and taps are also used in the tea area to ensure water quality.

 

 

Physical Wellness

 

The intermediate level of health is physical wellness. The office furniture that can rise and fall, the ground with flexible material, the gym with bright sunshine have largely alleviated the office syndrome.

 

Mental Well-being

 

The third level of health is Mental Well-being, which is mostly considered by the designer. The whole Office is a single space with flexible and comfortable desks in order to create free and equal working atmospheres. There are several soundproof phone booths randomly distributed in the open space which also can be used as private working units.

 

There are a number of different forms of closed units interspersed in the open office area which provide meeting and communicating area. This design meets fast all the needs of the modern workspace. Maternal and child rooms and toilets for the disabled illustrate the enterprise's care for humanity.

 

The designer uses natural and pure colors to interpret the design concept: “Shang Shan Ruo Shui”. The whole space has no boundary, no focus and is infinitely extended and provides the users with a peaceful and relaxing environmental experience.

 

On the date of completion acceptance, key air indexes such as pm2.5/pm10 and VOC was close to zero.

扫描二维码分享到微信